きのこ資料館
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現在・工事中につき閉鎖しております
Under construction
きのこ資料館

(森喜美男)
Mushroom Information Hall-
the only permanent establishment of its kind in Japan (Kimio Mori)
桐生市平井町
Hirai-cho Kiryu-city
Tel:(0277)22-8166・Mori & Company Research Institute

 


 国内唯一の常設きのこ資料館。きのこ栽培の歴史、野生きのこ、きのこの薬理効果など、きのこ全般をおびただしい標本や展示物で解説。森産業の創設者で“きのこ博士”と呼ばれた森喜作(明治41〜昭和52)の業績も紹介している。森がつくりだした「楔型シイタケ栽培用種駒」は御木本幸吉の「真珠養殖」、和井内貞行の「ヒメマス養殖」とともに、農林水産分野での三大発明といわれ、わが国のシイタケ生産量を世界一に押しあげる原動力となった。

 森社長が昭和44年、平井山山頂に建てた「ホテル国際きのこ会館」を会場にして49年、国際的なイベント「国際食用茸会議」が開かれた。著書は『椎茸健康法』など。ホテル国際きのこ会館周辺の雑木林は「日本きのこ公園」と呼ばれ、「レストランきのこ茶店」や研究所などの施設がある。

 ホテルやレストランでは、きのこ鍋やスープ、サル食、なば(きのこ)刺し、きのこのてんぷら、炊きこみ飯など、内外のきのこづくし料理が食べられる。
・ 資料館は無料。
・ 日曜・祝日休館。事前に連絡を。

 The Mushroom Information Hall is the only permanently established mushroom information center in the country. Everything about mushrooms, including the history of mushroom cultivation, wild species, and the poisonous effect of various mushrooms, is explained through countless displays including real samples.

 The achievements of the founder of Mori & Company, Kisaku Mori (1908 - 1977), known as the 'Mushroom Doctor' are also documented. Mori's method of growing shiitake mushrooms by spawning spores in wood pieces is seen as one of Japan's three greatest inventions within the realms of agriculture, forestry and fisheries, along with Koichi Mikimoto's pearl cultivation and Sadayuki Waiuchi's trout farming. It has enabled Japan to become the world's largest producer of shiitake.

 President Mori opened the International Mushroom Hall Hotel on the top of Mt. Hirai to the public in 1969 and in 1974, he held his first international event - 'The International Conference on Edible Mushrooms'. His books include 'The Way to Health Through Shiitake'. The wooded area around the hotel, called 'Japan's Mushroom Park', is home to the 'Mushroom Restaurant and Teahouse', a research institute and other facilities.

 The hotel and the restaurant offer a wide selection of mushroom delicacies incorporating local and other produce, including soup, 'nabe' (a kind of Japanese stew), sashimi, tempura, and various rice dishes. Entrance to the information center is free. Closed Sundays and national holidays. Calling in advance is recommended.

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Mod:2001/05/24